Forløb mod depression

Vores depressionsforløb tager udgangspunkt i din konkrete situation, behov og den kontekst problemstillingerne udspiller sig i. Psykologen vil sikre, at du igennem forløbet modtager en effektiv og målrettet behandling med afsæt i Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

I forløbet lærer du strategier til effektiv håndtering af dine symptomer og problemstillinger og der vil være fokus på hvordan du fremadrettet kan anvende strategierne forebyggende igennem dit videre liv.

Mere om depression

Inden for psykiske sygdomme er depression en af de mest udbredte. Depression kan vise sig på mange måder. For nogle opstår den ganske brat og pludseligt for andre har det været mere langsomt. Nogle af kendetegnene ved depression, er at man føler sig trist, oplever manglende overskud og energi og medfører ofte tab af interesser og aktiviteter man sædvanligt har holdt af. Nogle kan opleve søvnløshed mens andre oplever at sove for meget. Depression ledsages ofte af negative tanker, værdiløshed og kan også påvirke hukommelse og koncentration. Man kan opleve appetittab og nedsat eller ingen sexlyst. Over tid kan der opstå en oplevelse af håbløshed og der kan forekomme selvmordstanker. 

En række forhold skal være opfyldt for at depressionsdiagnosen kan stilles. Dels skal symptomerne have haft en varighed på mindst 2 uger. Afhængigt af antal opfyldte symptomer inddeles depressionen fra let, moderat til svær.

Ubehandlet kan mange depressioner komme igen og igen, hvorfor det er vigtigt at komme i behandling samt sikre gode tiltag for forebyggelse. Mange bliver raske efter deres behandling mod depression, men kan for nogle også komme igen.

ACT og depression

ACT er en kognitiv adfærdsterapi, der i forskningen har vist sig effektiv i behandlingen af depression. Et af de centrale mål i terapien er at fremme psykologisk fleksibilitet, der omhandler evnen til at tilpasse sig forskellige situationer og krav, når det fremmer et meningsfuldt liv. Disse nye situationer og krav kan være store livsomvæltninger, såsom jobskifte, tab eller parforholdsbrud. Uvante situationer og store forandringer, hvor ens normale strategier måske ikke længere slår til. I psykologisk fleksibilitet indgår seks kerneprocesser, som du sammen med din AHEAD-psykolog vil blive introduceret til gennem samtaler, metaforer, øvelser og mindfulness. Du kan se de seks kerneprocesser afbildet i ACT´s hexaflex her.

En central faktor i en depression er rumination, som indebærer en tendens til at overtænke, analysere og som ofte bruges som en strategi til at undgå svære følelser eller i et forsøg på at ændre på noget, der er sket eller vil ske. Og selvom vi godt ved, at vi ikke kan ændre på fortiden eller fremtiden via vores tænkning, så er det en helt almen menneskelig tendens til at forsøge at vinde kontrol, som vi alle kan blive fanget i. Rumination har bare den modsatte effekt –  man risikerer at komme til at sidde fast i en mental tilstand af depression.

Ved forskellige metoder, vil du lære konkrete strategier til

  • at opdage, når du fanges i dine tanker
  • at acceptere svære følelser
  • igangsætte nogle vigtige handlinger i tråd med dine værdier

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /var/www/aheadcph.dk/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:34 Stack trace: #0 /var/www/aheadcph.dk/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/var/www/aheadc...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /var/www/aheadcph.dk/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 34